Segíts a Kárpátajai magyaroknak
és ültess egy fát a Hargitán

A projektről


Kedvezményezett: a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat családokat segítő támogatói kártya programja (100%-ban)

Projektben együttműködő partnerek:
 • Projektgazda: Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács (EESZT)
 • Ugron Alapítvány (Székelyudvarhely),
 • Országos Erdészeti Egyesület (OEE),
 • Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Szövetsége (MEGOSZ)
 • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)
 • Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (FAGOSZ)
 • Kedvezményezett: Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (100%-ban)


Várható csatlakozó szervezetek:


A projekt karitatív jellegéből adódóan várhatóan a hazai szakmai erdészeti, vadászati, agrárgazdasági civil szervezetek, cégek és magánszemélyek fognak csatlakozni a projekthez.


A projekt indokoltsága és célja:

A nemzetközi migrációs kérdések miatt a kárpátaljai magyarok helyzete sajnálatos módon háttérbe került annak ellenére, hogy az ukrajnai politikai helyzet miatt kiemelt segítségre lenne szüksége az ott élő magyaroknak. Kárpátaljai honfitársainknak a tárgyi támogatásokon kívül jelenleg sokkal fontosabb az anyagi támogatás. Az anyagi támogatásokat vám- és bürokráciamentesen tudják felhasználni a szorulthelyzetben lévők segítségére az ott dolgozó karitatív szervezetek.
A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat 2015. során bevezette a támogatói- kártyák rendszerét a kárpátaljai magyarság körében, melynek segítségével a támogatói plasztikkártyát használók 50 %-os kedvezményt kapnak a vásárlásaik értékéből. A kártyákat havi rendszerességgel a Szeretetszolgálat tölti fel egy keret összeggel. Így az adományok ellenőrizhetően kerülnek felhasználásra, járulékos költségek nélkül. Jelen projektünkkel ezt a támogatói rendszert szeretnénk anyagilag erősíteni, a kárpátaljai rászoruló családokat anyagilag támogatni. A befizetésre kerülő összegek már másnap segítséget adnak egy családnak.

Projektünk célja, hogy minél rövidebb idő alatt anyagi támogatást gyűjtsünk a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat magyarországi bankszámlájára, így támogatva a támogatói-kártya rendszert.

A projekt másodlagos eredménye, hogy az elültetésre kerülő fák kitermelésükkor a Székelyudvarhelyen bejegyzett Ugron Alapítványon keresztül szintén a határon túli fiatalok oktatását, nemzeti identitásának erősítését fogja szolgálni, hiszen ennek az alapítványnak küldetése az székelyföldi magyarság erősítése. 
A projekt rövid leírása:

A projekt egy karitatív faültetési program, amelyhez erdőterületet Erdélyben, a Hargitán az Ugron Alapítvány biztosít. A projekthez a szükséges erdészeti szaporítóanyagot (csemetéket) az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács (EESZT) biztosítja, a csemeték elültetésének költségét a két szervezet közösen vállalja. 

Ha valaki egyetért a projekt céljával és regisztrál a honlapon (www.ultessegyfacsemetet.hu), banki átutalással átutalja egy csemete "felajánlási árát", legalább ötezer forintot a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat magyarországi bankszámlájára. Az átutalt összegről és annak beküldőjének elérhetőségeiről a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat tájékoztatja az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanácsot (EESZT), aki gondoskodik arról, hogy az Ugron Alapítvány hargitai erdőterületén egy darab csemete elültetésre kerüljön. Az elültetett csemete stilizált fényképet és GPS koordinátáit az EESZT szervere meg fogja küldeni a regisztrációkor megadott e-mail címére a támogatónak. 
A GPS koordináták segítségével az adományozó erdélyi kirándulása esetén felkeresheti a saját fáját.
Miért Erdélyben ültetünk csemetéket, ha Kárpátalján akarunk segíteni?

 1. Mert az ukrajnai állapotok jelenleg nem teszik lehetővé egy kárpátaljai erdőterület felhasználását. 
 2. Mert a Székelyudvarhelyen bejegyzett Ugron Alapítvány politikai és magánjogi fedhetetlensége garantálja a projekt karitatív jellegét illetve a célterület vagyoni biztonságát, elidegeníthetetlenségét.
 3. Mert az Ugron Alapítvány minden bevételéből a székelyföldi magyarok megmaradását támogatja, így az elültetett csemeték egyszer majd szintén nemes célt fognak szolgálni.

A projekt időzítésének indokoltága:

 1. A jelenlegi háborús állapotok nagyon nehéz anyagi helyzetbe hozták a Kárpátalján élő magyar családokat, akiknek segíteni társadalmi felelősségük.
 2. A projekt révén az erdész-vadász szakmának lehetősége lenne egységesen karitatív szándékát kifejezni.
 3. A csemeték ültetését a 2015/2016-os ültetési időszakban meg lehet oldani.
 4. Amennyiben a hóesés, illetve egyéb időjárási viszonyok nem engedik a csemete elültetését, a felajánló akkor is kap egy köszönő e-mailt, illetve egy térképet az erdőterületről, ahová el lesz ültetve a csemete, melynek elültetése után megkapja a GPS koordinátás fényképet is.


A projekt gazdasági megítélése:

Teljesen non-profit, adománygyűjtő jellegű. Azáltal, hogy az átutalt összeg 
egyenesen a felhasználóhoz kerül, így a visszaélés lehetősége kizártnak tekinthető. 

Miért csatlakozz, és ültess egy csemetét?

 1. Mert az adományodból már másnap vásárolnak élelmiszert vagy gyógyszert rászoruló kárpátaljai magyarok!
 2. Mert az adományod 100%-ban célba jut, mivel egyenesen a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat bankszámlaszámára utalod az adományt, így járulékos költség, elaprózódás nincsen!
 3. Mert lesz egy fa a Hargitán, ami majd egyszer szintén magyar gyerekek oktatását segíti!
 4. Mert lesz egy fa a Hargitán, amit ha Erdélybe utazol felkereshetsz, és elmondhatod: "Én ültettem"!
 5. Mert segíteni kötelességünk!
 6. Mert fát ültetni mindig jó, és békességes dolog!

További információkért:
Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács (EESZT)
www.csemete.hu
Kárpáti Béla, elnök